Inburgeren bij opengrenzenbeleid is dweilen met de kraan open

Door Bart De Wever, Sander Loones op 23 maart 2015, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel, Inburgering

N-VA-voorzitter Bart De Wever klaagde het gefaalde migratie- en integratiebeleid in ons land aan. “Met een ander migratiebeleid zou ik nu geen burgemeester zijn van een stad waar zeventig Syriëstrijders zijn vertrokken”, sprak de Antwerpse burgervader bezorgd. Sander Loones, N-VA-ondervoorzitter en Europees Parlementslid, treedt hem volmondig bij in die analyse. “Wil je integratiebeleid enige kans op slagen hebben, dan moet het afgestemd zijn op je migratiebeleid. En omgekeerd”, vult hij zijn voorzitter aan.

Aanleiding voor Bart De Wever om zich kritisch uit te laten over het gevoerde asiel- en migratiebeleid was de voorstelling van een nieuw boek over radicalisering van de hand van politicoloog Bilal Benyaich (VUB). Volgens de N-VA-voorzitter heeft ons migratiebeleid van de laatste veertig jaar zonder meer gefaald, omdat het in feite een opengrenzenbeleid was. En daar dragen we vandaag de kwalijke gevolgen van. "Dat Vlaanderen buitenproportioneel veel Syriëstrijders telt is zo'n gevolg, net als de discussie rond racisme en discriminatie waar we in Vlaanderen zo mee worstelen", verduidelijkt De Wever.

Drijvende kracht

Dat neemt niet weg dat de vorige en huidige Vlaamse ministers van Inburgering goed werk hebben geleverd. "Zij voerden en voeren een integratiebeleid dat gebaseerd is op inclusief burgerschap", stelt De Wever. "De focus ligt op wat mensen verbindt, de Nederlandse taal bijvoorbeeld, en rechten gaan gepaard met plichten."

Ondervoorzitter Sander Loones wijst erop dat dit integratiebeleid precies door de Vlaamse Regering is ingevoerd op vraag van de N-VA, die ook steeds de drijvende kracht erachter is geweest. “Tegelijk hebben we nooit de link kunnen leggen tussen het integratiebeleid en het migratiebeleid, omdat we federaal in de oppositie zaten”, verklaart hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “En daar heb je natuurlijk de échte hefboom in handen. Wanneer je niet enkel kan bepalen of iemand die hier aanwezig is moet inburgeren, maar ook kan bepalen wie binnenkomt en wie verblijfspapieren krijgt, dan heb je de echte sleutels voor een succesvol integratiebeleid.”

Kentering ten goede

Gelukkig heeft ook de huidige federale regering het migratiebeleid intussen omgegooid in de juiste richting, aldus De Wever. En ook Loones ziet in het asiel- en migratieluik van het regeerakkoord, zoals dat momenteel door de bevoegde staatssecretaris Theo Francken wordt uitgevoerd, een trendbreuk met het verleden. Al wijst hij er graag op dat de N-VA ook vanuit de oppositie al enkele belangrijke stappen in de goede richting wist te zetten. “In het jaar 2011, bijvoorbeeld, toen de wet op de gezinshereniging werd verstrengd en  de snel-Belgwet is afgeschaft, dan is dat duidelijk gebeurd met de N-VA in de cockpit.”

“Wij zijn niet voor een opengrenzenbeleid,” nuanceert Loones ten slotte, “maar wij staan ook niet voor een beleid dat de grenzen volledig sluit. Wij staan voor een beleid dat de juiste mensen naar hier laat komen en kansen geeft. En dat de mensen die bescherming nodig hebben ook effectief die bescherming gunt.” Dat het erkenningspercentage van de aanvragen van asielzoekers momenteel aan het stijgen is, geeft volgens hem dan ook aan “dat we niet meer of minder asielzoekers ons land binnenlaten, maar wel de echte asielzoekers, die oprecht komen omwille van politieke vervolging en dus recht hebben op onze bescherming.”

Hoor je graag ook welke richting het volgens ons uit moet met de Europese asiel- en migratiepolitiek? Beluister dan het volledige interview met Sander Loones in ‘De Ochtend’ op Radio 1*.

Waarom racisme niet de oorzaak maar het gevolg is van een falende, gebrekkige integratie en hoe de overheid dat probleem het best aanpakt, vertelt Bart De Wever in Terzake*.

 
*Door veranderingen aan de website van de VRT zijn deze mediaoptredens niet langer te bekijken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is