Q&A: Waarom de Vivaldi-peiling weggegooid geld is ...

Door Sander Loones op 15 april 2022, over deze onderwerpen: 8/ Institutioneel

De regering De Croo lanceert een grootschalige, online burgerbevraging. Daarmee wil Vivaldi de burger bevragen over de toekomst van België. “Eerst de verkiezingsuitslag negeren, een regering maken die geen meerderheid heeft in Vlaanderen en dan met een peperdure opiniepeiling een schijnwerkelijkheid proberen af te kopen. De Vivaldisten blijven verbazen”, zegt Sander Loones. 

1. Is het de moeite om deel te nemen?

Eerlijk gezegd? Neen. De regering De Croo zal de uitslag toch verdraaien of negeren. Dat zeggen ze zelfs letterlijk. Minister Verlinden (CD&V) gaf al toe dat ze zich niet gebonden voelt door het resultaat. En ook Minister Clarinval (MR) noemt de uitkomst nu al niet representatief. Trouwens, wat u ook invult… de conclusie lijkt al vast te liggen. De Belgicistische regering De Croo wil gewoon meer België.

2. Krijg je inspraak over wat aan bod komt?

Neen. De regering De Croo bepaalt waarover je een mening mag hebben. En vooral ook: waarover niet. Zo mag je niet meebeslissen of Vlaanderen zelf kerncentrales moet kunnen bouwen. Moet je zwijgen over de vraag of Vlaanderen een eigen migratiebeleid moet kunnen voeren. En is uw mening niet gewenst over het versterken van de Vlaamse pensioenen. Enzovoort.

‘De vragen zullen over de structuren gaan, niet over de inhoud van het beleid’, antwoordden ze dan. Alsof beiden los van elkaar zouden staan in dit land. Wie het beleid wil veranderen, moet de structuren veranderen. Zolang het energiebeleid, migratie, de pensioenen, … Belgisch zitten, zullen we nooit onze eigen keuzes kunnen maken.

3. Durft de regering De Croo haar eigen beleid verdedigen?

Opnieuw: neen. ‘Het is niet de bedoeling om een soort online stemming te houden over het regeerakkoord’, antwoordde Minister Verlinden (CD&V). In het paarsgroene regeerakkoord werd van alles bedisseld, maar daarover moet u zwijgen. Als de regering De Croo echt overtuigd is van haar beleid, waarom durft ze uw mening dan niet te vragen?

4. Zal de online bevraging eerlijk verlopen?

Niemand die het weet. De oefening wordt begeleid door een wetenschappelijk comité, maar onze vraag om het comité te horen in het parlementwerd afgeblokt. Een systeem van artificiële intelligentie zal worden gebruikt om de inzendingen te verwerken, maar ook daarin krijgt het parlement geen detailinzicht. En onze oproep om alle inzendingen transparant en integraal te publiceren, werd ook genegeerd. Van u wordt blind geloof in de goede intenties van de Vivaldisten verwacht.

5. Wat kost dat nu allemaal?

De factuur blijft maar oplopen. Deze online peiling kost minstens een half miljoen aan consultants en experten en nog eens meer dan een miljoen aan communicatie. En dan is er nog de kost voor de verwerking van de resultaten, nog een half miljoen. Samen alvast 2,1 miljoen euro.

6. Heeft N-VA iets tegen burgerparticipatie?

Absoluut niet. Inspraak is vanzelfsprekend belangrijk. Maar de regering De Croo luistert niet echt naar u, ze doet alleen alsof.  Met de verkiezingen in 2019 hebt u duidelijk gekozen. U stemde in meerderheid Vlaams en (centrum)rechts, maar de regering heeft niet geluisterd. U krijgt vandaag een linksgeoriënteerd bestuur met een Belgicistisch tintje. Hoe kunnen we vertrouwen hebben in een regering die zelfs de uitslag van de verkiezingen verdraait?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is