Zal Paars-Groen de staat hervormen?

Door Sander Loones op 3 oktober 2020, over deze onderwerpen: 8/ Institutioneel

Op 1 oktober 2020 legde de nieuwe regering De Croo I de eed af. Na de vertrouwensstemming op 3 oktober kan de bonte Vivaldi-club van start gaan. Met de N-VA gingen we in het parlement al stevig in debat met de 'vivaldisten'. Lees en bekijk hieronder mijn inzicht over de institutionele plannen van deze regering.

'Vorige week stond Vincent Van Quickenborne op de tribune in de Kamer. We kennen hem als voorvechter van de steden, van decentralisatie. Plots blijkt hij de grootste supporter van Belgicistisch paars-groen. Gisteren zat hij in Terzake. En daar bejubelde hij “het nieuwe België”

Hoe zit dat juist? Gaan we naar beter bestuur?

De regering De Croo wil nog een keer proberen te bewijzen dat je België toch efficiënt kan besturen. Terwijl alles bewijst dat dit land niet meer werkt. België is aangeboren middelmatigheid. België blokkeert. En daarom is er een paradigmashift nodig. Moeten we dit land in een confederale plooi leggen. Deze regering zegt een staatshervorming voor te bereiden. Maar hoe serieus zijn die plannen?

1. Hoe zorg je dat institutionele debat serieus wordt genomen?

Door ervoor te zorgen dat vice-premiers verantwoordelijk worden. Goed nieuws: regeerakkoord voorziet dat ook. Maar wat een teleurstelling: zowel MR en nog erger CD&V breken die belofte. Zij maken geen vice premier bevoegd, maar een gewone minister. Het debat zal dus NIET in de Kern gevoerd worden. Van de MR kan ik nog geloven dat vicepremier Wilmes geen ambitie heeft staatshervorming. Maar dat ook CD&V dat engagement niet opneemt… Ik hoop dat dit rechtgetrokken wordt door socialistische vicepremiers Vandenbroucke en Dermagne (regionalist en republikein).

2. Hoe garandeer je dat regeringen in dit land samenwerken?

Door ministers te responsabiliseren om te overleggen en af te stemmen. In het akkoord Bart De Wever / Paul Magnette: federale ministers kunnen een dossier maar op de regering agenderen pas NADAT zij afstemden met de deelstaten. Die voorwaarde is niet terug te vinden in dit regeerakkoord. Er 'kan' assymetrisch bestuurd worden, maar dat moet niet.

3. De federale regering zou ten dienste moeten staan van de deelstaten

Maar als ik het regeerakkoord leest, krijg ik een andere indruk Deze Belgische regering wil niet SAMENWERKEN met Vlaanderen. Ze wil haar paars-groene programma OPDRINGEN aan Vlaanderen. En zo ook haar paars-groene facturen. Bovendien moeit de federale regeerakkoord zich met exclusieve Vlaamse bevoegdheden. Op preventieve gezondheidszorg bijvoorbeeld, economische diplomatie en handel, en op de riziv-nummers voor artsen.

In Vlaanderen is er geen meerderheid voor paars-groen. Maar men wil dat nu langs de achterdeur toch opleggen. Verpakt in mooie woorden. Komt er een serieuze, grote staatshervorming? De barometer staat niet op ambiance. Ze staat eerder op windstil. 

Waar ben ik vooral in teleurgesteld:

1. Teleurgesteld in de OpenVLD

Toen Alexander De Croo partijvoorzitter was, zei hij: "Confederaal rijmt op liberaal!" Nu Alexander De Croo premier is, wil hij bevoegdheden her-unitariseren. Bevoegdheden afpakken van Vlaanderen. U heeft meer vertrouwen in Groene Gilkinet van Ecolo, dan in uw eigen Vlaamse blauwe Lydia Peeters. U sluit liever een akkoord met de PS en Ecolo over mobilteit, dan dat te doen in een centrum-rechtse Vlaamse regering.

2. Terleurgesteld in de Franstalige partijen

Waar is uw fierheid? U zou zelf de veiligheid in Wallonië kunnen garanderen. Maar u hebt liever dat een minster van binnenlandse zaken uit Vlaanderen dat doet. U zou zelf de rechtstaat in Wallonië kunnen bewaken. Maar u rekent liever op een Vlaming als minister van justitie. Een Vlaamse minister van financiën, van sociale zaken, van gezondheidszorg. Zullen bepalen welk sociaal-economisch beleid er in Wallonië zal worden gevoerd. Waar is uw trots? Uw fierheid? Neem uw toekomst in handen!'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is