De Europese Unie vraagt almaar meer geld. Money, money, money ...

Door Sander Loones op 8 november 2019, over deze onderwerpen: Begroting van de EU, Europees beleid

Lees hier mijn tussenkomst die ik op 07.11.2019 in de Kamer van Volksvertegenwoordigers heb gehouden over het begrotingsvoorstel van de Europese Unie om de lidstaten méér te laten bijdragen.

Elk jaar evalueert Europa de begrotingen van de lidstaten. En elk jaar is dan de terechte commentaar dat die onder controle moeten worden gebracht. Maar als het gaat over haar eigen begroting, dan zingt de EU een ander liedje. Dan is het 'money, money, money'. Dan is het 'meer, meer, meer'.

 

Nu komt de Europese commissie met een voorstel om de bijdragen van de lidstaten op te trekken naar 1,1%. Het Europees parlement wil zelfs naar 1,3%. Wat het commissie-voorstel betekent voor België? Een half miljard extra betalen. Minstens. Bovenop het begrotingstekort dat we nu al hebben.

Waarom is dit gevoelig, vooral voor ons:

1/ Wanneer de Britten de EU verlaten, zal er handel en jobs verloren gaan, vooral in Vlaanderen. Dat is de eerste Brexit-factuur. Met de plannen van de commissie komt daar een tweede factuur bovenop. Welnu, het is niet aan ons om de Brexit twee keer te betalen.

2/ Problematisch is ook de halvering van de douane-inkomsten. België int elk jaar zo’n 2,5 miljard euro douanerechten, vooral via onze havens. We mogen vandaag 20% daarvan zelf houden. De commissie wil dat percentage verminderen. Meer betalen aan de EU dus, om minder te krijgen.

Ja, de EU staat voor nieuwe uitdagingen. Ja, de EU moet heel wat meer investeren in migratie, veiligheid, innovatie,… Maar daarvoor moet je het budget niet verhogen. Je kan dat ook door te verschuiven binnen het budget

Mijn vraag aan Mevrouw Wilmès: Er bestaat een groepje Europese landen: 'de zuinige vijf'. Duitsland, Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk. Zij willen dat de bijdragen niet stijgen, op 1% blijven. Laat ons er alstublieft voor zorgen dat dat ‘de zuinige zes’ wordt, met België erbij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is