U bent hier
Winsten voor bankiers, verliezen voor gewone mensen? Neen, bedankt.
Wanneer een bank in de problemen komt, werd de rekening altijd doorgeschoven naar de belastingbetaler. Hoe kunnen we daar een eind aan maken? Die vraag moeten we bij ons, in de Europese Unie, beantwoorden.
Ja, er zijn een heleboel regels ingevoerd die banken veiliger moeten maken. Maar ons werk is nog lang niet af. Het gratis-geld-beleid van de Europese centrale bank maakt ons financieel systeem onveiliger. Iedereen is immers op zoek naar hogere rendementen en dus naar meer risicovolle producten. Tegelijk zien we in Italië dat tal van banken al jarenlang verdrinken, banken die dag na dag kunstmatig in leven worden gehouden.
Dit alles wijst op een aloude ziekte van de EU. De regels dreigen niet correct te worden toegepast. Nog maar eens. Het wordt tijd dat de EU komaf maakt met die kwalijke gewoonte.
Het wordt bovenal ook tijd dat we ook een einde maken aan de staatssteun voor banken. In 2008-2009 heeft de Europese Commissie speciale staatssteunregels goedgekeurd die de lidstaten in staat moeten stellen hun banken te redden.
Het Europees parlement vraagt al zes jaar om die tijdelijke staatssteun volledig te beëindigen. Volgens de nieuwe regels van de bankenunie moeten er in de toekomst bail-ins komen, in plaats van bail-outs. Maar wat zien we nu in Italië? De regels werden er eerst omzeild en nu worden ze zelfs gewoon genegeerd.
Er is enorm veel ergernis bij de bevolking. Ergernis over de vorige bailouts van de banken. Jarenlang werden er enorme winsten opgebouwd en die zijn allemaal bij de rijke bankiers beland. En de verliezen? Die kwamen bij de gewone mensen terecht.
Ik heb er alvast geen probleem mee dat mensen goed geld verdienen, maar dan moeten ze ook de verliezen dragen. Meer verantwoordelijkheid. Dat hebben we nodig.