U bent hier
Tusk maakt komaf met Merkels Wir Schaffen Das
Morgen vergaderen de Europese staats- en regeringsleiders over de aanslepende asielcrisis. Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk maakt in zijn uitnodigingsbrief alvast duidelijk wat de stand van zaken is. Hij geeft er ook verslag van de Balkan-tour die hij de laatste dagen afrondde.
Europees Parlementslid Sander Loones (N-VA): “De teneur van de brief is alvast erg duidelijk. Ook Europees Raadsvoorzitter Tusk vindt dat het genoeg is geweest. De asielchaos moet stoppen. Daarbij neemt hij de facto afstand van het beleid van Merkel. Haar ´Wir schaffen das´ wordt naar de prullenmand verwezen. Eerder werd de druk op Griekenland verhoogd, zodat het land niet anders kon dan plooien. Nu wordt de druk ook op Angela Merkel gelegd. Zij kan niet langer de Europese koers op haar eentje bepalen.”
De N-VA pleit al maanden voor een totaalaanpak. Andere partijen leggen vooral de nadruk op de spreiding van asielzoekers, terwijl de N-VA consequent de focus blijft leggen op opvang in de regio en grensversterking als eerste noodzakelijke acties.
“De N-VA-recepten worden door steeds meer Europese politici gevolgd. Ook Tusk toont steeds meer ambitie”, vervolgt Loones. “De brief is diplomatisch verwoord, maar gaat behoorlijk ver: binnen de EU komt er een politieke consensus dat de deur in de Balkan toe moet. Omdat men de N-VA-voorstellen voor pushbacks en maximale limieten voor asielzoekers nog niet onder ogen wil zien, leidt dat er onvermijdelijk toe dat veel asielzoekers in Griekenland zullen moeten worden opgevangen. En ook op dat niveau is de Europese ambitie duidelijk: de Grieken zullen moeten dulden dat Europa de vluchtelingenopvang daar grotendeels overneemt, omdat Griekenland niet in staat blijkt dit zelf op te nemen.”
Het opzet van Donald Tusk lijkt om de al te voluntaristische communicatie van Angela Merkel te counteren. Dit moet een duidelijk ontradingseffect creëren zodat minder mensen naar Europa trekken. Om de pil te verzachten, wordt ook melding gemaakt van het afgesproken relocatieprogramma, de humanitaire steun aan Griekenland, en een sterker terugkeerbeleid naar Turkije. Loones: “Eerst moeten de grenzen worden versterkt. Dat wordt ook erkend door Tusk. Hij schrijft letterlijk dat de politieke wil er is om “de Westelijke Balkanroute te sluiten” en om “grootschalige en snelle terugkeer” uit te bouwen en dat “Turkije bereid is om alle migranten terug te nemen die in Turkse wateren worden onderschept.” Het pushback-beleid dat de N-VA voorstelt, en dat door velen als onmogelijk werd afgedaan, komt zo opnieuw een stap dichterbij.”
Groot vraagteken blijft hoe Angela Merkel zich zal opstellen. Loones: “Iedereen verwacht dat Merkel opnieuw zal pleiten voor een bijkomend migratiekanaal vanuit Turkije naar Europa. Het is echter tijd voor politici met wat meer realiteitszin. Donald Tusk lijkt daarbij op de goede weg te zitten. Eerst moeten we werken op onze grenzen. Maar meer blijft nodig: elke totaalaanpak zal ook de N-VA-voorstellen voor een pushbackbeleid en voor jaarlijkse maximumlimieten onder ogen moeten zien. Ook daar voelen we ons gesterkt, want topjuristen van de Europese Raad bevestigden vorige week dat quota wel degelijk mogelijk kunnen zijn.”