Vlaamse ondernemingen mogen brexit-factuur niet betalen

Door Sander Loones op 8 december 2017, over deze onderwerpen: Economie, Europees beleid, Brexit, Europese handel
Europa

Anderhalf jaar na het brexit-referendum hebben Europa en het Verenigd Koninkrijk een akkoord bereikt over de scheiding. Daarmee zetten beide partijen eindelijk de stap naar échte onderhandelingen over de nieuwe handelsrelatie met de Britten. Ook Vlaanderen heeft belang bij een goed brexit-akkoord. “Na Ierland ondervindt Vlaanderen het grootste nadeel bij een slechte deal”, zegt Europarlementslid Sander Loones. “Onze ondernemingen zullen bloeden en vele jobs zullen sneuvelen als er geen of een slecht akkoord wordt gesloten.”

Voorlopig lijkt het erop dat de EU veel heeft binnengehaald en Brits premier May vooral heeft moeten toegeven. Zo zullen de Britten tientallen miljarden moeten betalen om uit de Europese Unie te stappen. In Noord-Ierland zullen de Europese regels in principe blijven gelden, tenzij er een realistisch alternatief wordt gevonden. En de Europeanen die momenteel een thuis hebben in het Verenigd Koninkrijk zullen daar vlotjes kunnen blijven wonen met hun huidige én toekomstige gezinsleden.

Ordelijke brexit is cruciaal

“We moeten er wel voor opletten dat dat de Europese Unie niet vervalt in rancune”, waarschuwt Sander Loones. “We mogen de pro-Europese stemmen over het Kanaal niet tegen ons keren. Want dan riskeren we dat er finaal geen deal komt. De Vlaamse ondernemingen zouden daar enorm onder lijden. Daarom roep ik op tot pragmatisme. We moeten zo snel mogelijk volop onderhandelen over een degelijke overgangsperiode. Een ordelijke en correcte brexit is echt cruciaal voor onze Vlaamse bedrijven.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is