To Brexit or not to Brexit

Door Sander Loones op 16 juni 2016, over deze onderwerpen: Brexit, Europees beleid, Brits referendum

Voor het eerst in haar geschiedenis kan de EU kleiner worden. De sterkste pleitbezorgers voor het vrije marktdenken, tegen wereldvreemd protectionisme zouden zo van de Europese tafel verdwijnen. Een absolute ramp. Tenzij misschien voor wie droomt dat Merkels eurofederalisme en Hollandes economisch interventionisme een meer gedragen unie zouden opleveren die sterker weegt op het wereldtoneel. Zij dwalen.

Wie denkt dat we de Britten best nog enkel in de EU gedogen, dat we hen een plekje aan de zijlijn moeten gunnen, ergens in de marge, bewijst de Europese Unie geen dienst. Integendeel hebben we nood aan de voorstellen die N-VA formuleert en die de Britten steunen. We moeten de EU hervormen. Eurorealistisch. Stap voor stap. Door "de problemen aan te pakken, niet door grote plannen te maken", dixit Europees Commissaris Timmermans. Geleid door "gezond verstand en niet door een Europees utopia zonder natiestaten", zoals ook EU-Raadsvoorzitter Tusk het recent bepleitte. Twee Europese toppers die onze N-VA inzichten steeds meer delen. Zodat we kunnen komen tot een Unie die sterk is waar nodig, met een prominente plaats voor verantwoordelijke lidstaten. Want ook dat is eurorealisme.

Het Brexit-debat kwam ook aan bod in mijn reactie op CD&V europarlementslid Ivo Belet in De Standaard HIER, en in mijn interview deze week in 't Pallieterke dat u HIER kan nalezen, en in een interview dat komende zaterdag op de website van Doorbraak verschijnt. Zoals ik het eerder HIER schreef is een hervormde EU mét het Verenigd Koninkrijk als sterke partner en lidstaat, niet enkel in het voordeel van de Britten, maar ook van Vlaanderen. Europa bevindt zich in zwaar weer. Wie de EU naar een veilige haven wil leiden, moet het Kanaal dus durven oversteken.

 

Bent u geïnteresseerd in meer informatie over het Brexit-referendum en over ons Eurorealisme?

* Brexit: In februari onderhandelde de EU een hervormingsakkoord met de Britten. Dat akkoord biedt nu de basis voor het referendum. Mijn reacties op wat toen werd afgesproken, kan u nalezen in mijn eerdere communicaties HIER in Le Soir, HIER in De Tijd, HIER in het N-VA persbericht, en in mijn tussenkomst in het Europees parlement die u HIER kan bekijken.

* Relatie N-VA met Britse Conservatieven: Vorig jaar was ik te gast op het driedaags partijcongres van de Britse Conservatieven, ik speechte er toen ook over het Brexit-referendum. Naar aanleiding van dat bezoek publiceerde ik een opiniestuk dat u HIER kan nalezen, en werd ik geïnterviewd door Newsmonkey HIER. Later bracht ik ook samen met partijvoorzitter Bart De Wever en minister Johan Van Overtveldt een bezoek aan David Cameron in Downing Street 10. Een verslag daarvan op het VRT journaal bekijkt u HIER. Over het bezoek werd ook bericht in het Laatste Nieuws, De Morgen en de Gazet van Antwerpen dat leest u HIER.

* Eurorealisme: Enkele meer algemene artikels over de Eurorealistische visie van de N-VA en onze keuze om samen met de Britten te zetelen in de ECR fractie in het Europees parlement, vindt u in deze eerdere communicatie: de analyses HIER in De Standaard en HIER in De Morgen, mijn interview HIER in Le Soir. Eurorealisme moet ons toelaten te komen tot een meer verantwoordelijke EU, met lidstaten zonder handboeien zoals ik eerder HIER schreef in een opiniestuk in De Morgen met collega N-VA-Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is