U bent hier
Sterk investeringsklimaat vereist sterke hervormingen
Ongeveer een jaar geleden lanceerde de Europese commissie het zogenaamde EFSI-plan, beter gekend als Junckers investeringsplan. Voor de ECR fractie volgde ik dit dossier op. U vindt een overzicht van mijn activiteiten op: http://www.sanderloones.eu/onderwerpen/efsi-jucnkers-investeringsfonds
Intussen zijn we dus een jaar later. En ik begrijp natuurlijk dat de commissie positief wil communiceren over haar projecten. Maar men kan zich toch de vraag stellen of haar hoera-communicatie over EFSI, Junckers investeringsplan, niet net iets te vroeg komt
De Commissie communiceert bijvoorbeeld nu al dat het plan verlengd zal worden. Terwijl ik de State Of Play eens heb bekeken en wat opvalt is dat er sprake is van een ganse reeks projecten die pas onlangs getekend zijn of zelfs nog niet eens getekend zijn. De cijfers over investeringen en jobs zijn schattingen. Er zijn ook nog bijna geen onafhankelijke analyses te vinden. Het lijkt dus echt wel wat te vroeg om nu al definitieve conclusies te trekken.
Overigens, hebben we tijdens de onderhandelingen in het parlement, met de commissie en de Raad afgesproken dat de Europese Investeringsbank de werking van EFSI moet evalueren (uiterlijk 18 maanden na de start) en dat is voor zover ik weet nog niet gebeurd. nkel wanneer uit dat verslag blijkt dat de doelstellingen zijn bereikt, kan de Commissie mogelijk een verlenging voorstellen. En zelfs dan nog zal het Europees parlement en de Raad daar, zeker wat mij betreft, nog een deftig woordje mee over discussiëren.
Wat mij vandaag verder opvalt, is dat de discussie naar de focus van EFSI ontbreekt. Hoe zullen we die evalueren? Zouden we bijvoorbeeld niet beter kiezen voor een sterkere ondersteuning van geïnterconnecteerde Europese energie-infrastructuur in plaats van de huidige waslijst aan thema-projecten?
Ik heb ook vragen bij het opzetten van een soort EFSI voor derde landen. Dit is het thema van de dag, gelet op de migratieplannen die de Europese commissie gisteren voorstelde (ons persbericht over die plannen, vindt u hier: http://www.n-va.be/persbericht/europese-commissie-doet-aanzet-antiverdrinkingsplan-voor-alle-landen-rond-middellandse). Ja, we moeten helpen om de economieën in de herkomstlanden te versterken. Absoluut akkoord. Want wanneer mensen thuis een goede toekomst kunnen uitbouwen, zullen ze de gevaarlijke overtocht naar Europa niet of zeker veel minder maken. Maar laat ons toch tegelijk ook niet naïef zijn. Niet alle betrokken landen zullen even stabiele en loyale partners zijn. Hoe zorgen we voor degelijke controle? Hoe vermijden we corruptie en slechte investeringen? Laat ons dus alstublieft niet overhaast te werk gaan.
Tenslotte blijft één fundamenteel punt de ganse discussie overheersen: Laat ons de essentie niet uit het oog verliezen. EFSI kan een positieve invloed hebben maar het is vooral aan de lidstaten om de economie te hervormen en terug gezond te maken.