U bent hier
N-VA laat conservatieven niet los
PARTIJ BLIJFT MET ECRFRACTIE AANDRINGEN OP ‘EUROREALISTISCHE’ BIJSTURING
‘Wie denkt dat met het vertrek van de Britten ook onze hervormingsplannen en onze ideeën verdwijnen, dwaalt’, zegt Europees parlementslid Sander Loones.
‘De Britten zijn nog niet weg. Dat is een van de redenen waarom wij tot de conservatieve fractie (ECR) blijven behoren.’ De NVA heeft de knoop over haar toekomst in het Europees Parlement doorgehakt. De partij van de Britse premier David Cameron was twee jaar geleden voor de NVA het doorslaggevende argument om naar de conservatieve fractie in het Europees Parlement over te stappen. De partij dreigt na de Brexit dus verweesd achter te blijven in hun fractie.
Regelneverij
Maar intussen is duidelijk dat de Britse europarlementsleden tot 2019 aanblijven. Voor EU parlementslid Sander Loones is er dus geen reden om te vertrekken. ‘De relatie die we tot op vandaag met Londen hebben opgebouwd, zal ook in de toekomst erg belangrijk blijven.’ De NVA blijft op de medewerking van de Britse conservatieven rekenen om Europa in een ‘eurorealistische’ confederale richting te sturen. ‘Een meerderheid van de Britse kiezers heeft voor een exit uit de Europese Unie gestemd omdat zij zich niet thuis voelen in een club die de asielcrisis desastreus aanpakt, onze veiligheid onvoldoende garandeert en zich te veel verliest in bureaucratische regelneverij’, zegt Loones. ‘In het Europees Parlement is het net de ECR fractie die dezelfde analyse maakt. De fractie is ervan overtuigd dat deze wakeupcall voor Europa moet worden aangegrepen om onze vraag voor een hervorming van de EU nog meer kracht bij te zetten.’ De NVA zal daarom samen met de conservatieven stemmen tegen een resolutie voor een apart budget voor de eurozone, een nieuw rondje institutionele hervormingen en een verdragswijziging.
Ook na het vertrek van de Britten vindt Loones dat de conservatieven nog een ‘degelijke’ fractie hebben. Het Poolse Recht en Rechtvaardigheid (PiS) wordt daarin de grootste fractie, naast allerhande kleinere delegaties uit andere landen, waarvan de NVA delegatie met vier europarlementsleden nog een van de grotere is. Sommige daarvan zijn omstreden, zoals de Finse partij, de voormalige Ware Finnen. Tegelijk is de partij nog altijd lid van de Europese Vrije Alliantie (EVA), een samenwerkingsverband van nationalistische en regionalistische
partijen.
Revanchisme
De koers die de NVA in het Europees Parlement voert, staat wel ver af van de koers binnen de federale regering. Buiten die regering maakt de NVA wel opmerkingen als premier Charles Michel Britse bedrijven aanmoedigt om naar België te komen. ‘Het is niet het moment om revanchistisch te doen’, is de teneur in de partijreacties. Binnen de regering worden veel minder opmerkingen gemaakt. Volgens verschillende regeringsbronnen is er geen discussie over de regeringslijn of de verklaringen van Michel. De ‘eurorealistische lijn’ die de NVA de jongste jaren aanhoudt, wijkt ook af van het federale regeerakkoord, waarin de NVA nog instemde met een meer eurofiele koers. ‘België zal met zijn voortrekkersrol in de Europese integratie maatregelen ondersteunen die ertoe strekken de werking van de Unie te verbeteren’, zo staat het in het regeerakkoord.
Gepubliceerd in De Standaard - 29 juni 2016 - Auteur: Wim Winckelmans