U bent hier
N-VA eist verlengde coronasteun voor onze horeca
De coronapandemie blijft woekeren, daarom wordt de komende weken in de Kamer van Volksvertegenwoordigers beslist om een aantal economische ondersteuningsmaatregelen tijdelijk te verlengen. “De paars-groene regering komt met 115 bladzijden verlengde steunmaatregelen, maar geen enkele specifieke maatregel voor onze horeca”, klaagt N-VA-parlementslid Sander Loones aan. “Dankzij de N-VA en de andere Zweedse partijen werd de btw voor de horeca dit jaar verlaagd naar 6 procent. Maar nu Open VLD, CD&V en MR in de paars-groene regering zitten, lijken zij die btw-verlaging niet langer te verdedigen. Onze horeca verdient beter.”
Specifieke steun voor de sector is écht nodig
Heel wat lokale ondernemers hebben het lastig, dat geldt zeker ook voor de horeca. Eerste minister Alexander De Croo gaf al te kennen dat de horeca niet voor 1 februari 2021 zou mogen heropenen. Kamerlid Katrien Houtmeyers: “In Vlaanderen zijn ongeveer 80.000 mensen aan de slag in de horecasector, vaak in kleine zaken die enorm waardevol zijn voor de sociale cohesie in onze buurten en gemeenten. Specifieke steun voor de sector is écht nodig.”
Sinds juni 2020 geldt een tijdelijke btw-verlaging naar 6 procent voor de horeca. Deze maatregel loopt af op 31 december. “Nu stelt de regering voor om een ganse reeks steunmaatregelen te verlengen, maar niet die voor de horeca. Daar kan ik echt niet bij”, stelt Loones. “Zijn er andere, meer efficiënte of effectievere maatregelen mogelijk? Dat kan, we staan zelfs open om dat debat te voeren. Maar zolang geen andere maatregelen zijn uitgewerkt, moet de horeca minstens de steun behouden die ze nu krijgt. En dus moet de btw-verlaging van 6 procent absoluut worden verlengd.”
Faillissementen vermijden
In het verleden werd de vraag naar het nut van zo’n btw-verlaging geformuleerd, vooral omdat die geen impact zou hebben op de tewerkstelling. “Maar dat is ook de bedoeling niet”, stelt Houtmeyers. “Met deze maatregel willen we wat extra ademruimte geven aan onze horeca-ondernemers zelf. Zij die nu met onder andere afhaalmaaltijden hun levenswerk proberen veilig te stellen, verdienen dit steuntje ook. Zo hopen we ook te helpen om faillissementen te vermijden.”
De N-VA zal de regeringsvoorstellen amenderen en roept in het bijzonder de voormalige Zweedse partijen op om hun engagement voor de horecasector terug op te nemen. Dat kan door deze specifieke btw-verlaging te verlengen en het debat over andere maatwerk-steunmaatregelen voor de horeca voluit te voeren.