U bent hier
N-VA bestrijdt politisering Junckerplan

Het Europees Parlement heeft gestemd over zijn visie op het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). Dat zogenoemde Junckerplan moet voor ruim driehonderd miljard euro aan investeringen zorgen in onderzoek en innovatie, infrastructuur en kmo’s. Helaas willen de politici van de traditionele partijen zelf voor investeerder spelen. Sander Loones en Anneleen Van Bossuyt, Europarlementsleden voor de N-VA, gaan niet akkoord met die politisering van het EFSI, maar zijn wel tevreden dat het Parlement de herkomst van de middelen in vraag stelt.
Het EFSI werd eind vorig jaar al door de Europese regeringsleiders goedgekeurd en begin maart door de eigen Raad van de Europese Unie. Via dat nieuwe investeringsfonds wil de Commissie-Juncker private investeerders aanzetten om meer projecten te financieren. Net daarom beschouwt Loones een onafhankelijke selectie van de EFSI-projecten als cruciaal. “Private investeringen stimuleren zal enkel lukken wanneer onafhankelijke experts beslissen welke projecten Europese steun kunnen krijgen. Tot mijn verbazing blijken vele Europarlementsleden geen vertrouwen te hebben in die experts, enkel in zichzelf. Ze kiezen voor politisering. Europa heeft echter geen nood aan politieke investeringsgoeroes.”
Lopende investeringen garanderen
Voor de financiering van het EFSI is ongeveer zestien miljard euro nodig. De Europese Commissie wil dat geld bij twee bestaande en succesvolle Europese programma’s halen: Horizon2020 (voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie) en CEF (voor grensoverschrijdende infrastructuur). Van Bossuyt vindt dat niet kunnen: “Die programma's zijn erg belangrijk voor lopende investeringen in Vlaanderen, zoals de geplande sluis in Terneuzen. In 2014 heeft de Commissie zo'n 21 miljard euro van het voorziene EU-budget niet benut: zij kan het EFSI dus financieren zonder te raken aan die programma's of het budget te verhogen. We moeten de steun aan onze onderzoekers absoluut garanderen.”
Het EFSI moet tegen de zomer operationeel zijn. Over de concrete bepalingen van het plan wordt nog onderhandeld. De N-VA waarschuwt dat structurele hervormingen en een afbouw van tekorten en schulden in elk geval cruciaal blijven. Anders zal het EFSI hoogstens een tijdelijk effect hebben.