U bent hier
N-VA begraaft tobintaks
Regering-Michel moet begin december tot eensgezind standpunt komen.
De N-VA roept haar coalitiepartners in de federale regering op om de stekker uit de tobintaks te trekken. ‘De tijd lijkt rijp om na een lange lijdensweg de stekker uit de taks te trekken en het nieuwe belastingidee te begraven’, schrijft Europees Parlementslid Sander Loones (N-VA) in een opiniestuk in deze krant.
De tobintaks is een taks op financiële transacties waar op Europees niveau op gebroed wordt. Tien landen, waaronder België, onderhandelen daar al jaren over. Maar nu komt het debat in een stroomversnelling. Begin volgende maand komt een compromisvoorstel op tafel bij de Europese ministers van Financiën. Op dat moment moet ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zich over de taks uitspreken.
Voor de Europese vergadering van begin december moet de regering-Michel dus tot een eensgezind standpunt komen. De N-VA lost een schot voor de boeg. ‘De belasting heeft meer nadelen dan voordelen. Het is een toonbeeld van een fausse bonne idée’, vindt Loones.
‘Het zou de doodsteek voor de financiële sector in België betekenen. Dan mogen we duizenden jobs en de bijbehorende business uitwuiven. De rol van Brussel als financieel centrum, met onder meer de vestigingen van Swift en Euroclear, is dan volledig
uitgespeeld.’
Gepensioneerden
Volgens de N-VA zal de impact van een tobintaks ook buiten de financiële sector voelbaar zijn. ‘Op papier zou de taks niet van toepassing zijn op particuliere beleggers, gepensioneerden of kmo’s, want de belasting geldt enkel voor financiële instellingen, fondsen en vermogensbeheerders. Maar in de praktijk zullen zij de belasting doorrekenen’, klinkt het.
De N-VA doet daarom een oproep aan CD&V-vicepremier Kris Peeters om het verzet tegen de tobintaks te steunen. ‘Minister Peeters, laten we die kans grijpen en de belasting kelderen.’
Of dat betekent dat België de onderhandelingstafel zal verlaten, is koffiedik kijken. Van Overtveldt heeft al vaak zijn bezorgdheden geuit, maar bleef steevast aan tafel zitten. De invoering van de taks staat ingeschreven in het regeerakkoord. Nu de N-VA zich openlijk verzet, is het de vraag hoe de andere regeringspartners zich zullen opstellen.
Vanuit de oppositie wordt met scherp geschoten. 'We roepen de premier op dit dossier naar zich toe te trekken en zelf naar de volgende Ecofin-vergadering te gaan in plaats van zijn minister van Financiën', zegt sp..a bij monde van Dirk Van der Maelen. 'N-VA neemt de argumentatiefiche van Febelfin (de financiële sector, red.) klakkeloos over terwijl die vol halve onwaarheden en hele leugens staat'.
Als België afhaakt, blijven er nog maar negen landen over die de tobintaks willen invoeren. Als nog een extra land uit het overleg stapt, is de taks dood en begraven. De afspraak is dat de tobintaks er maar komt als minstens negen EU-landen ze tegelijk invoeren.
Gepublceerd op Tijd.be Datum: 29 november 2016