Eerlijke handel: met ambitie en realisme

Door Sander Loones op 15 november 2017, over deze onderwerpen: Buitenlandse handel, Economie, Europees beleid

 


 

Onze regio, Vlaanderen, is een kleine economie. Een economie die wel zeer open is, zelfbewust ook, gericht op de wereld.

Het is de 3de meest open economie ter wereld, de logistieke poort van Europa, de thuis van ondernemingen die wereldwijd uitblinken. En wij moeten ook open zijn. Wij moeten onze producten en kennis namelijk verkopen, wereldwijd. Want wij hebben een kleine interne markt

Net daarom zijn wij altijd voorzichtig wanneer het gaat over protectionisme, over maatregelen die handel inperken.

Tegelijk zijn we realistisch. De geglobaliseerde economie werkt niet perfect, het speelveld is niet eerlijk. Er worden goederen gedumpt op onze Europese markt. Goederen waarvan de prijs kunstmatig laag is, goederen die van slechte kwaliteit zijn ook.

Draagvlak voor vrijhandel kan er dus enkel zijn wanneer die handel eerlijk en correct verloopt . En daar heb je instrumenten voor nodig. Om die eerlijke handel te beschermen en een gelijk speelveld te verzekeren voor iedereen.

En precies dat leggen we vandaag op tafel: eerlijke regels die Europees én internationaal stand houden. Die duidelijkheid geven aan onze ondernemingen en die tegelijk onze KMO’s specifiek ondersteunen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is