Een crisis los je niet op door geld te printen

Door Sander Loones op 12 december 2015, over deze onderwerpen: QE (Kwantitatieve Geldverruiming)

Een crisis los je niet op door geld te printen

 

1/ Wat is er aan de hand?

Na de geleidelijke verlaging van de rente tot nul, is de Europese Centrale Bank (ECB) in maart 2015 gestart met het massaal opkopen van staatsobligaties en ander waardepapier. Iedere maand laat de ECB een zgn. bazooka van 60 miljard euro los op de Europese economie.

Donderdag 3 december besliste de ECB er nog een schep bovenop te doen en haar beleid van kwantitatieve geldverruiming (QE) nog langer aan te houden.

De beslissing om euro's bij te drukken is geen goede beslissing. Dit beleid is ten nadele van mensen die sparen en van gepensioneerden. En het verleidt mensen, bedrijven en overheden tot het maken van al te veel schulden. Overmatige geldcreatie creëert zeepbellen op de beurzen en vergroot de instabiliteit van het bancaire systeem. Bovendien ondergraaft het de enige echte weg uit de crisis, de weg van structurele hervormingen. Overigens, zijn in de aanloop naar 2008 de problemen in de eurozone en bij de banken niet grotendeels ontstaan door een te lage rente en te gemakkelijk krediet?

Eerder schreef ik hierover reeds het volgende opiniestuk: Een crisis los je niet op door geld te printen.

 

2/ Is dit lakse monetair beleid een aanval op onze spaarcenten en op onze pensioenen?

Ja. Absoluut. En het was onze minister van Financiën Johan Van Overtveldt die zich als eerste verdediger van ons spaargeld heeft opgeworpen. Dat leest u HIER.

Hij werd daarin overigens bijgetreden door de Gouverneur van de Nationale Bank. Maar helaas niet door alle andere Vlaamse partijen... Dat leest u HIER. Het zou hen sieren de bescherming van onze spaarcenten even sterk ter harte te nemen.

Uit een Europese vergelijking blijft bovendien dan de spaarders in België het meest te verliezen hebben van allemaal. Zie: blz 14, tabel 15 van DEZE studie.

De lage rente politiek brengt overigens ook pensioenfondsen in de problemen. Eerder schreef ik hierover volgend opiniestuk: Met dank aan Mario Draghi.

 

3/ Zorgt het beleid van Mario Draghi voor economische groei?

Neen. Econoom Geert Noels verwoordt het als volgt: “Centrale banken creëren geen groei. Tijdelijke stimulus kan een vonk geven, maar de decennialange stimulus in de VS, Japan en nu Europa schept geen echte groei maar verbergt een fundamenteel groeiprobleem. We blijven de motor artificieel verzuipen. Duurzame groei volgt uit innovatie, technologie, kleinere en grote stappen in continue vooruitgang. Als geld drukken duurzame welvaart zou creëren, zou ook de Steen der Wijzen bestaan.”

Wanneer we in de toekomst weer willen groeien, hebben we geen keuze: hervormen is de enige optie. Groei en vertrouwen in de economie kan je niet afkopen door er gewoon wat extra geld tegenaan te gooien. Sterk hervormen is de enige weg vooruit.

En dus moeten we de loonkosten verlagen zodat meer mensen aan de slag kunnen en moeten we de arbeidsmarkt flexibeler maken zodat laaggeschoolden sneller een job aangeboden krijgen. Het pensioensysteem en de sociale zekerheid moeten we hervormen zodat de betaalbaarheid op lange termijn verzekerd wordt en ook de overheid dienen we efficiënter te maken zodat belastingen en schulden naar beneden kunnen.

Dezelfde analyse kan u bijvoorbeeld lezen bij Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie: Draghi gaf ons geen herstel.

 

4/ Hebben de verdedigers van het QE beleid dan fout?

Sommigen verwijzen naar enkele internationale instellingen om hun pleidooi voor het monetair beleid van de ECB te versterken.

Opvallend is alvast dat het IMF, de OESO en de Wereldbank de financieel-economische problemen in 2008 niet zagen aankomen. William White wél. Hij was de hoofdeconoom van de "Centrale bank der centrale banken", de Bank for International Settlements (BIS). En ook hij waarschuwt voor de ernstige risico's van QE. Dat leest u HIER.

 

5/ Staat de N-VA alleen met haar kritiek op het lakse monetair beleid van de Europese centrale bank?

Verre van. Naast de hierboven reeds opgenomen artikelen, vindt u hierna een – absoluut niet-exhaustieve... - leeslijst:

- De Tijd, Ban­ken en over­heid span­nen samen tegen de spaarders

- Peter De Keyzer, Hoofdeconoom BNP Paribas Fortis, Hand in hand op de rand van de vulkaan

- The Wall Street Journal, The ECB’s expected stimulus move poses long term stability risks

- Allianz, New ECB measures over the top 

- Beurs.com, De CD&V in Europa is zo zot als een deur

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is