U bent hier
CD&V en N-VA remmen ‘te enthousiaste’ Michel af
Premier Charles Michel (MR) staat klaar om het Europese project te redden en de Britten terecht te wijzen na de brexit. Hij bokst boven zijn gewicht, maar heeft hij ook zijn regering mee? N-VA en CD&V fluiten hem terug.
Nu ze hun gat verbrand hebben, mogen ze op de blaren zitten. Dat is, kort samengevat, de boodschap van premier Michel aan de Britten. Hij wil zich fors opstellen. Geen gunstige exitregeling, geen nieuwe handelsakkoorden in het voordeel van het VK.Kwestie van andere eurosceptische landen niet op gedachten te brengen. Als de grote verdediger van het Europese project gaat hij vandaag naar de EU-top, maar zijn coalitiepartners vinden dat hij te hard van stapel loopt. N-VA is altijd al een koele minnaar van ‘Brussel’ geweest, maar ook van bijCD&V komt er nu tegenwind tegen het voluntarisme van Michel. Vooral het kranteninterview van gisteren (DM 27/06) deed heel wat wenkbrauwen fronsen. Dat de Britten snel moesten voelen dat ze een pyrrusoverwinning hebben geboekt, stelde Michel.Wat hem betreft mogen de 1.600 Europese ambtenaren uit het VK terug naar hun land. Tegelijk wil hij een campagne opzetten om Britse bedrijven naar ons land te lokken. Onbegrijpelijk, vinden ze bij N-VA. “Stel dat de Ierse overheid jacht was komen maken op onze bedrijven toen wij maar geen regering konden vormen. Dat zou toch niemand aanvaarden?”, zegt Sander Loones, europarlementslid voor N-VA. Zo’n campagne zal niets uithalen, stelde Vlaams minister-president Geert Bourgeois met zoveel woorden.“Wemoeten de Britten niet schofferen.”
Pleiten voor ‘beter Europa’
Michel gaat te snel, vindt ook CD&V. “Hier zijn we niet gelukkigmee”, zegt europarlementslid Ivo Belet. “Natuurlijkmoet er snel duidelijkheid komen. Maarmoet je de Britten daarvoor het mes op de keel te zetten?” Net als de Duitse bondskanselier Angela Merkel pleit zijn partij voorwat meer bedaardheid. “Er hangt nog veel mist”, zegt Belet.“Wat als het parlement de brexit nog wegstemt? Wiewordt de nieuwe premier? Het is niet het moment voor forse uitspraken.” De lijn van de regering is nochtans duidelijk doorgesproken. Afgelopen vrijdag zaten de topministers al samen over de brexit, na weken voorbereidend werk achter de schermen. Toen werd bepaald dat Michel bij de brexit-onderhandelingen in de eerste plaats de Belgische en de Europese belangen voorop zal stellen. Tegelijk zal hij pleiten voor een ‘beter’ Europa dat dichter bij de mensen staat en komaf maakt met bureaucratische regeltjes. Een visie waar ook de kritische N-VA weg mee kan. “Als we de eigen, nationale belangen vooropstellen,moeten we ook aan die van Groot-Brittannië denken”, zegt Loones.“Wie de economie daar schaadt, schaadt ook die van Vlaanderen en de hele Europese Unie.” Alleen, wanneer Michel diezelfde principes toepast, komt hij toch met een duidelijk andere uitleg.
Met dit voluntarisme wil Michel zich inschrijven in de traditie van Belgische premiers die in Europa een prominente rol speelden
Het is niet toevallig dat de premier de zaken op scherp stelt. Hij gelooft het Europese project en aarzelt daarbij nietomvoorop te lopen. Ook binnen de EU-toppen probeert hij meer te wegen op de debatten dan andere kleine landen. Hij bokst bewust boven zijn gewicht. In februari dwong hij bij de collega’s respect af door de Britten duidelijk te maken dat het bij een brexitreferendum alles of niets was. Afgelopen week deed hij een oproepomeen conclaaf te houden over de toekomst van de EU, wat hij ook toegezegd kreeg van Europees president Donald Tusk.
Nog heel wat marge
Door zelf initiatief te nemen, valt hij op. Tegelijk heeft hij een goede verstandhouding met Luxemburgse en Nederlandse collega’s Xavier Bettel en Mark Rutte. Als de Benelux zich verenigt, wordt onze stem toch gehoord. Almoet Michel meteen toegeven dat de uiteindelijke beslissingen worden genomen door de grote jongens: Italië, maar vooral Frankrijk en Duitsland. Met dat voluntarisme wil hij zich inschrijven in de traditie van Belgische premiers die in Europa een prominente rol speelden, tijdens en na hun ambtstermijn. Hij tast daarbij de lijnen af die hij binnen de regering heeft uitgetekend. Hij wil het Europese project nieuw leven in blazen, maar blind eurofederalisme zweert hij af. Een nieuwe Guy Verhofstadt (Open Vld) wil hij niet worden. Loones: “Laat ons zeggen dat Michel op dat vlak nog heel wat marge heeft. Een marge die hij vooral onbenut mag laten.”
Gepubliceerd in De Morgen - 28 juni 2016 - Auteur: Roel Wauters