U bent hier
Belgische begroting ontspoort door lakse regering en linkse oppositie
Als de Belgische begroting ontspoort, dan komt dat door het lakse beleid van de restregering-Michel en door onbetaalbare voorstellen van de linkse oppositie. Kamerfractievoorzitter Peter De Roover en Kamerlid Sander Loones roepen op om het begrotingsdebat met meer sérieux te voeren. “Wie zelf laksheid zaait, zal onverantwoordelijkheid oogsten”, zeggen De Roover en Loones.
Beide N-VA’ers zien hoe de Belgische begroting helemaal dreigt te ontsporen. “Toen de N-VA de regering een jaar geleden verliet, was er een tekort van 0,8 procent. Intussen blijkt dat het begrotingstekort in 2020 zal oplopen tot 2,3 procent. Dat is een tekort van 11 miljard. Vooral in de sociale zekerheid ontsporen de kosten. Dat moet ons allemaal grote zorgen baren”, waarschuwt Kamerfractievoorzitter De Roover.
Afgesproken hervormingen worden niet uitgevoerd
Toen de N-VA nog deel uitmaakte van de federale regering, waren met de coalitiepartners van Michel I enkele hervormingen afgesproken. “Waarom weigert de regering nu al bijna een jaar om die uit te voeren? De sterkere degressiviteit van de werkloosheidsuitkering, bijvoorbeeld. Die was beslist in de jobsdeal, maar wordt niet uitgevoerd. Ook over de invoering van arbeidsintegratiejobs en de optrekking van de SWT-leeftijd (het vroegere brugpensioen) hadden we een akkoord, maar MR, OpenVld en CD&V blokkeren. Het zijn nochtans maatregelen die redelijk en geleidelijk starten, om vervolgens uit te groeien tot wezenlijke hervormingen en tot enorme, logische besparingen”, zegt Peter De Roover.
Regering in lopende zaken geeft het slechte voorbeeld
De lakse houding van de regeringspartijen werkt helaas inspirerend voor de oppositiepartijen, zo stelt Kamerlid Loones vast. “De restregering toont nu al maanden zélf het slechte voorbeeld door de begroting volledig te laten ontsporen. En dan is ze nu verbaasd dat alle linkse oppositiepartijen (Vlaams Belang, PVDA/PTB, socialisten en groenen) dat slechte voorbeeld volgen. Serieus blijven. Wie zelf laksheid zaait, zal onverantwoordelijkheid oogsten”, aldus Sander Loones.
Besmettelijke onverantwoorde houding
Door niet te hervormen en een lakser migratiebeleid te voeren, stapelen de tekorten in de begroting zich op, merkt Loones op. Die onverantwoordelijke houding blijkt nu besmettelijk. “De verzamelde linkse partijen, Vlaams Belang incluis, komen met voorstellen die de begroting nog meer in het rood duwen. Natuurlijk hebben we allemaal begrip voor de sociale uitdagingen in de gezondheidszorg. Tegelijk zal de vergrijzing ons nu al gigantisch veel kosten. Wat we echt kunnen missen zijn extra schulden. De N-VA wil dat we meer naar de noordelijke lidstaten kijken voor inspiratie, links kopieert liever de aanpak van Griekenland, Portugal en Italië”, stelt Kamerlid Loones vast.
Meer sérieux in het begrotingsdebat
De N-VA heeft steeds benadrukt dat zij elk wetsontwerp van voorlopige twaalfden zou steunen, wanneer die verantwoordelijk is opgesteld. “Dat betekent een begroting die de gemaakte afspraken en geplande hervormingen uitvoert en die de slechte cijfers zeker niet nóg slechter maakt. Zowel de regering als de linkse oppositie falen op beide punten. Hier voor stemmen, dat zou pas onverantwoordelijk zijn. N-VA herhaalt dan ook opnieuw de vraag om het begrotingsdebat met meer sérieux te voeren”, pleit Peter De Roover. Hij roept daarom alle fracties op zich verantwoordelijk op te stellen: “Met deze rode begrotingscijfers kan geen enkele partij zich permitteren om zomaar extra uitgaven voor te stellen. Wie dat wel wenst te doen, moet tegelijk de moed hebben om voorstellen te doen voor de financiering daarvan. En zal dus besparingen moeten voorstellen, want extra middelen zoeken aan de inkomstenzijde in een land dat al overbelast is, is echt geen ernstige optie.”