Begroting regering-De Croo: vier miljard extra tekort op vier maanden tijd

Door Sander Loones op 1 april 2022, over deze onderwerpen: Federale begroting
Sander Loones

Het begrotingstekort van de regering-De Croo blijft ontploffen: op vier maanden tijd groeit het tekort met 4,3 miljard euro extra. Dat is een toename met 25 procent tot een rampzalige 20,7 miljard euro tekort op de begroting in totaal. “Dat er in crisis- en oorlogstijden extra uitgaven zijn, dat is vanzelfsprekend”, reageert Kamerlid Sander Loones. “Maar dat de regering tegelijk geen enkele maatregel neemt om de tewerkstellingsgraad extra te verhogen, is onvergeeflijk. Waar blijft het maxi-arbeidspact dat zo noodzakelijk is?"

Vivaldi bedreiging voor sociaal model

Het begrotingstekort explodeert, Vivaldi stapelt de facturen op, maar komt met geen enkele extra arbeidsmarktmaatregel om die uitgaven te stutten. Eerder was er een mini-arbeidsdeal, maar die krijgt dus geen upgrade tot een maxi-arbeidspact. “Nochtans is dat dringend nodig”, stelt Loones. “Werken verhoogt de koopkracht van de mensen. Het is ook goed voor de begroting, want er moeten minder werkloosheidsuitkeringen worden betaald. En het zorgt voor een stevigere financiering van onze sociale zekerheid. Dat de regering-De Croo niet bijschakelt, maakt van haar een bedreiging voor ons sociaal model."

PS trekt aan de touwtjes

Helaas is de paars-groene stilstand niet verrassend volgens Loones:  "Iedereen weet dat de PS aan de touwtjes trekt in deze regering en haar partijbelang boven het algemeen belang stelt. Opgejaagd door de PTB durven minister van werk Dermagne (PS) en minister van pensioenen Lalieux (PS) het niet aan om met extra activeringsmaatregelen te komen. Dat ze daardoor het fundament onder onze sociale zekerheid in gevaar brengen, lijken ze er maar bij te nemen. En premier De Croo blijkt weeral niet bij machte hen tot actie te bewegen."

Meer mensen aan de slag

Zeker in deze tijden is dit extra problematisch. De facturen van de mensen blijven maar stijgen en het leven wordt steeds duurder. De onzekere internationale context leert ons bovendien dat we meer op eigen benen moeten kunnen staan. "Dat De Croo zijn rekeningen niet onder controle krijgt, maakt ons echter nog meer chanteerbaar”, benadrukt Loones. "Net daarom moeten we, om ons te versterken, ingrijpen op die domeinen waar we zelf wel impact op hebben, namelijk meer mensen aan de slag krijgen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is